Varaa aika SOITA 050 322 2392

Laserleikkaus

Mitä eroa on on CLEAR ja Smile-leikkauksella?

CLEAR muistuttaa periaatteiltaan Smile-operaatiota, mutta on 10 vuotta uudempi ja silmille hellävaraisempi.

Mitä hyötyä CLEAR-leikkauksesta on?

Silmien laserkorjauksen tarkoitus on vähentää riippuvuutta silmälaseista ja piilolinsseistä. CLEAR-tekniikka on lasertekniikoista uusin. Komplikaatiot ovat harvinaisempia kehittyneen tekniikan takia.

Mitä CLEAR leikkauksessa tehdään?

CLEAR-leikkauksessa silmän sarveiskalvon sisältä poistetaan ohut laserilla tehty kaistale. Silmän taittovoima muuttuu ja silmälasien tarve vähenee.

Kuinka kauan toipuminen kestää?

Näkeminen paranee jo heti leikkauksen jälkeen, mutta tarkkuus vaihtelee silti ensimmäisten päivien aikana. Ensimmäisen viikon aikana on jonkin verran rajoituksia, mutta kuukauden kohdalla tehtävän tarkastuksen jälkeen voi jo elää totuttuun tapaan.

Saako leikkauksen jälkeen sairauslomaa?

Tarvittaessa sairauslomaa kirjoitetaan päivästä viikkoon. Sairausloman pituus riippuu työstä. Työnantajan tulee antaa sairauslomaa, mutta sen ei tarvitse kuitenkaan maksaa siitä palkkaa. Kyseessä ei ole sairauden hoidoksi tehtävä toimenpide. Selvyyden vuoksi asiasta onkin hyvä keskustella työnantajan kanssa jo ennen operaatiota.

Miten leikkausriskeihin tulisi suhtautua?

Leikkauksiin sisältyy aina riskejä. Tästä syystä tarkka yksilöllinen riskiarviointi tehdään aina esitutkimuksen yhteydessä. Mikäli riskien mahdollisuus on kohonnut merkittävästi, ei kirurgi tuolloin suosittele laser-toimenpidettä. Mahdollisia riskejä voisivat olla esimerkiksi leikkauksen jälkeiset tulehdukset, joiden mahdollisuus saadaan kuitenkin minimoitua tarkoilla hoito-ohjeita.

Mitä jos ei päästäkää haluttuun lopputulokseen?

Mikäli emme saa laserilla korjattua lasivahvuuksia toivotulla tavalla niin mahdollinen lisäoperaatio kuuluu alkuperäiseen hoitopakettiin. Sen edellytyksenä on kuitenkin kirurgin arvio lisäoperaation turvallisuudesta.

Mistä tiedän sopiiko taittovirhelaserleikkaus juuri minulle?

Lopullisen päätöksen soveltuvuudesta tekee leikkaava kirurgi. ÖGAssa optikko voi tehdä maksuttoman leikkausarvion, jossa mm. mitataan sarveiskalvon paksuus ja kaarevuus. Näillä tiedoilla voidaan tehdä jo alustavia suunnitelmia.

Minkä ikäisille sopii?

Leikkaus sopii 18-50 -vuotiaille.

Kuinka paljon voi olla miinusta tai plussaa?

CLEAR -lasertekniikalla voidaan korjata miinusvoimakkuuksia 0,5-8,0 diopteria sekä lisäksi hajataitteisuutta. Plusvoimakkuuksia voidaan operoida muilla lasertekniikoilla kuten Femtolaserilla tehdyllä Z-LASIK -tekniikalla ja PRK-tekniikalla.

Minkälainen hajataittoisuus voidaan korjata laserleikkauksella?

Hajataitteisuutta voidaan korjata noin kolmeen diopteriin saakka.

Mitkä seikat estävät leikkauksen?

Laserleikkausta ei voida tehdä, jos silmän sarveiskalvo on liian ohut tai rakenteellisesti liian jyrkkä. Myös osa silmäsairauksista kuten harmaakaihi ja yleissairauksista kuten esim. epävakaa diabetes estävät leikkauksen. Leikkausta ei tehdä alle 18-vuotiaalle tai jos voimakkuus on muuttunut kahden viimeisen vuoden aikana. Raskaana ollessa tai imettäessä ei leikkausta tehdä. Raskauden jälkeen täytyy odottaa kuusi kuukautta ja imetyksen jälkeen 3 kuukautta ennen esitarkastuksen tekoa. Aknen hoitoon käytettävän Roaccuttan-lääkityksen lopettamisesta täytyy olla kulunut puoli vuotta.

Voiko maksaa osamaksulla?

Kyllä voi. Meillä on käytössä ÖGA-rahoitus, jonka tarjoaa Resursbank.

Linssileikkaus

Kenelle linssileikkaus sopii?

Linssileikkaus on tarkoitettu yli 50 -vuotiaille, joilla on hankaluuksia pärjätä silmälasien kanssa. Syyt voivat olla mm. kosmeettisia tai lasien kanssa on haastavaa töissä tai harrastuksissa. Soveltuvuus leikkaukseen arvioidaan huolellisella esitutkimuksella. Harmaakaihi ei ole esteenä linssileikkaukselle.

Onko leikkauksen tulos pysyvä?

Ikänäön osalta kyllä. Myöskään kaihia ei voi mykiöön enää tulla. Osalle voi tulla leikkauksen jälkeen kapselipussin samentumaa, jota kutsutaan jälkikaihiksi. Tämä hoidetaan YAG -laserilla vastaanottokäynnillä. Muihin näköä huonontaviin silmäsairauksiin esim. silmänpohjarappeumaan linssileikkauksella ei voida vaikuttaa.

Saako leikkauksen jälkeen sairauslomaa?

Tarvittaessa sairauslomaa kirjoitetaan noin viikko. Sairausloman pituus riippuu työstä. Työnantajan tulee antaa sairauslomaa, mutta hänen ei tarvitse maksaa siitä palkka, sillä leikkaus ei ole sairauden hoitoa. Selvyyden vuoksi asiasta onkin hyvä keskustella työnantajan kanssa jo ennen leikkausta.

Mitä riskejä leikkaukseen liittyy?

Leikkauksen riskit pyritään minimoimaan tekemällä kattava esitarkastus. Jälkihoitoon tulee sitoutua ja kotihoito-ohjeita tulee noudattaa tarkkaan. Tulehdusriski on aina olemassa oleva riski. Tätä estämään käytetään ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen silmätippoja lääkärin ohjeen mukaan. Riskinä on myös se, ettei päästä haluttuun lopputulokseen. Alle 50- vuotiaille ei suositella linssileikkausta ollenkaan verkkokalvoirtauman riskin vuoksi.

Mitä jos ei päästäkään haluttuun lopputulokseen?

Mahdolliset korjaavat toimenpiteet tehdään maksutta vuoden sisällä operaatiosta, jos silmälääkäri katsoo nämä tarpeelliseksi ja turvalliseksi. Jälkikaihin laserointi ei kuulu takuuseen. Takuukorjauksia voivat olla esimerkiksi pintalaserointi tai Sulcoflex -lisälinssin asennus.

Pääseekö linssileikkauksella kokonaan eroon laseista?

Leikkauksen jälkeen silmälaseista voi olla hyötyä joillekin etäisyyksille, kuten normaalia lukuetäisyyttä lähemmäs katsottaessa tai pitkään päätteellä työskennellessä. Tarkoituksena on vähentää lasiriippuvuutta merkittävästi.

Voiko maksaa osamaksulla?

Kyllä voi. Meillä on käytössä ÖGA-rahoitus, jonka tarjoaa Resursbank.

ICL

Jos minulle ei sovi piilolinssit, voiko minulle sopia ICL – silmänsisäiset piilolinssit?

Kyllä voi. Leikkauskelpoisuus tutkitaan esitarkastuksessa optikon ja silmäkirurgin toimesta. Silmänsisäinen piilolinssi asetetaan iiriksen (värikalvon) taakse. Linssin vakaa asento sallii sen toimimisen yhdessä normaalien silmätoimintojen kanssa. Et tunne linssiä lainkaan, kun se on silmässäsi.

Onko silmänsisäiset piilolinssit värillisiä?

Eivät ole. Linssi on valmistettu kudosystävällisestä kollameeristä, joka on läpinäkyvä. Kollameeri on hyvin siedetty ja se suodattaa lisäksi ultraviolettisäteitä.

Minulle ei voida tehdä silmien laserleikkausta ohuen sarveiskalvon vuoksi. Voiko ICL olla sopiva leikkausmenetelmä?

Kyllä voi. Varmuuden leikkauskelpoisuudesta saa esitarkastuksessa. ICL – silmänsisäinen piilolinssi ei vaikuta sarveiskalvokudokseen millään tavalla.

Voidaanko ICL – silmänsisäinen piilolinssi tarvittaessa poistaa?

Kyllä voidaan. Vaikka linssi on suunniteltu jätettäväksi silmään pysyvästi, on se tarvittaessa myös helposti poistettavissa.

Sattuuko ICL – silmänsisäisen piilolinssin asettaminen?

Ei. Useimmat kokevat toimenpiteen varsin vaivattomaksi. Silmät puudutetaan tipoilla ennen toimenpiteen alkua. Tarvittaessa saa myös miedon, rauhoittavan lääkityksen ennen leikkausta.

Minkä ikäisille sopii?

Leikkaus sopii 18-50 -vuotiaille.

Voiko maksaa osamaksulla?

Kyllä voi. Meillä on käytössä ÖGA-rahoitus, jonka tarjoaa Resursbank.

Kaihileikkaus

Tarvitseeko kaihia kypsytellä ennen kuin leikkaus tehdään?

Ei, kaihin voi ja kannattaa hoitaa heti kun harmaus haittaa elämää. Kypsyttely lisää leikkauksen riskejä, joten se ei ole suositeltavaa. Kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus.

Käytetäänkö kaihileikkauksessa laseria?

Kaihileikkauksessa on mahdollista käyttää laseria. Kaihilaserilla saadaan kaihileikkaukseen vielä aiempaa enemmän tarkkuutta juuri operaation kriittisimpiin vaiheisiin. Sarveiskalvohaavojen tekoon ei tarvitse enää käyttää veistä. Haavat voidaan tehdä laserilla, jolloin haavojen reunat ovat erittäin tarkat ja kiinnittyvät takaisin yhteen pian leikkauksen jälkeen Lisäksi mykiön kapselipussin pyöreä avaus ja mykiön pilkkominen helpottuvat laseria käyttämällä.

Näöntarkastus

Tekeekö näöntarkastuksen optikko vai silmälääkäri?

ÖGAssa optikko tutkii ensin näön ja sen jälkeen silmälääkäri tutkii silmän terveyden. Näin saat kahden ammattiryhmän parhaan osaamisen samalla käynnillä. Jos haluat pelkän optikon näöntarkastuksen, siihenkin on mahdollista varata aika. On hyvä ottaa huomioon, että joissain tilanteissa optikko ei voi itsenäisesti määrätä silmälaseja, esimerkiksi silmäleikkauksen jälkeen tai jos on havaittu jokin silmäsairaus. Tällöin tulee joka tapauksessa käydä myös silmälääkärillä.

Voiko näöntarkastuksen jälkeen ajaa autoa?

Silmälääkäriin tullessa on hyvä varautua siihen, että tutkimuksissa käytetään pupillia laajentavaa silmätippaa. Silmätippa huonontaa näköä sen verran, että autolla ajoa ei suositella ainakaan 3 tuntiin silmälääkärikäynnin jälkeen. Silmätipat voivat aiheuttaa myös valonarkuutta, joten aurinkolasit voi ottaa varmuuden vuoksi mukaan.

Silmäluomileikkaus

Mitkä ovat kriteerit, että yläluomileikkaus voidaan tehdä?

Yläluomileikkaus voidaan tehdä kosmeettisista sekä toiminnallisista syistä eli heti kun yläluomet häiritsevät. Se on suositeltavaakin ennen kuin luomet roikkuvat niin paljon, että ripset painuvat alaspäin. Jos leikkausta odottaa liian kauan, eivät ripset välttämättä enää palaudu normaaliin asentoon.

Millä tekniikalla luomileikkaus tehdään?

ÖGAssa yläluomien löyhän ihon poisto tehdään radiofrekvenssi-tekniikalla. Laseria ei käytetä, koska sen hyöty on erittäin rajallinen kustannuksiin nähden.

Glaukoomatutkimukset

Tekeekö silmälääkäri glaukoomatutkimukset vastaanotolla?

Glaukoomatutkimukset tekee tutkimushoitaja silmälääkärin lähetteellä. Kun silmävastaanotolla todetaan tarve lisätutkimuksiin, pyritään ne ÖGAssa tekemään jo samaisena päivänä.

Pienkirurgiset leikkaukset

Voiko kaihileikkauksen yhteydessä poistaa silmäluomelta ihomuutoksen?

Ei. Silmäluomilta ei voida samalla poistaa ihomuutoksia tulehdusriskin vuoksi. ÖGAssa mennään silmän terveys edellä kaikissa toimenpiteissä.

Silmänpohjarappeuma

Tehdäänkö ÖGAssa silmänpohjarappeuman pistoshoitoja?

Ei tehdä. Tampereella pistoksia annetaan vain TAYSissa.

Lapset

Miksi optikko ei voi määrätä silmälaseja lapselle?

Suomen laki kieltää optikkoa määräämästä itsenäisesti silmälaseja alle 8-vuotiaalle, koska lapsen näköjärjestelmä kehittyy noin kahdeksan vuotiaaksi saakka. Silmälääkärin kanssa yhteistyössä, optikko voi lasit määrätä. Tuolloin silmälääkäri kuitenkin ottaa lapsen silmistä lääketieteellisen vastuun.

Tehdäänkö ÖGAssa lasten karsastusleikkauksia?

Ei, Tampereella karsastusleikkauksia tehdään vain TAYSissa.

Silmälääkäri Liisa Paakkala

Kuuluuko Liisa Paakkalan vastaanottoon optikon tarkastus?

Paakkala tekee tarvittaessa silmälasimääräyksen. Tarkastukseen ei kuulu optikon näöntutkimus.

Kiirevastaanotto

Voiko kiirevastaanotolle tulla ilman ajanvarausta?

Aika kiirevastaanotolle kannattaa varata netistä https://oga.fi/ajanvaraus/kiirevastaanotto . Jos et löydä sopivaa aikaa, voit soittaa asiakaspalvelumme numeroon 050 322 2392 (arkisin 9-17).

Hinnasto

Mistä tiedän, mitä leikkaus loppujen lopuksi tulee maksamaan?

Ennen leikkausta leikkaava lääkäri antaa sinulle hinta-arvion.

Saako ÖGAsta laskun mukaan?

Käynti maksetaan käynnin jälkeen ÖGAn asiakaspalveluun. Meillä käy käteinen sekä yleisimmät pankki- ja luottokortit. Käytössämme on myös ÖGA-rahoitus.

Saapuminen ÖGAan

Pääseekö ÖGAn rakennukseen sisäkautta Ratinan kauppakeskuksesta?

ÖGAan vievät kaikki tiet :). Pääset meille sekä Ratinan kauppakeskuksen kautta että suoraan Hatanpään Valtatien varrelta.

Onko ÖGAan esteetön kulku?

Meille pääset myös pyörätuolilla. Pyörätuoli mahtuu hissiin ja ovista.

ÖGA

Myydäänkö ÖGAssa silmälaseja?

Emme myy silmälaseja vaan keskitymme puhtaasti silmien terveyteen. ÖGAn silmälasireseptillä voit ostaa lasit mistä tahansa haluamastasi silmälasiliikkeestä.

Palvelut

Laserleikkaus LASERLEIKKAUS

Tarjoamme kattavan valikoiman lasertekniikoita, joilla näkösi voidaan korjata.

Lue lisää
linssileikkaukset LINSSI-
LEIKKAUS

Silmälasien tarvetta voi vähentää rajusti myös aikuisnäköisenä.

Lue lisää
Kaihileikkaukset KAIHI-
LEIKKAUS

Harmaakaihi on syytä hoitaa, kun harmaus haittaa elämää. Leikkaukseen pääset ilman jonotusta!

Lue lisää
Silmäluomileikkaukset SILMÄLUOMI-
LEIKKAUKSET

Kosmeettisten ja toiminnallisten asentovirheiden korjaamiseksi. Leikkaukseen ilman jonotusta.

Lue lisää
Pienkirurgiset leikkaukset PIENKIRURGISET
LEIKKAUKSET

Haittaavat tai epäilyttävät muutokset silmäluomilla tai silmän pinnalla hoituvat meillä vaivattomasti.

Lue lisää
Silmien terveystarkastus NÄÖN-
TARKASTUS

Tervetuloa ÖGAn kattavaan silmien terveyden tarkastukseen. Ajan saat nopeasti!

Lue lisää
Glaukoomatutkimukset GLAUKOOMA-
TUTKIMUKSET

Glaukoomatutkimukset tehdään ÖGAssa uusimmilla laitteilla usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä.

Lue lisää
Lapset LAPSET

Meillä on pikkupotilaiden silmien tutkimiseen oikeat välineet ja ihana lasten oma silmälääkäri Liisa.

Lue lisää
Varaa aika Ota yhteyttä