Varaa aika SOITA 050 322 2392

Kaihileikkaus

Harmaakaihilla tarkoitetaan silmän sisäisen linssin eli mykiön samentumista. Ongelma on erittäin yleinen ikääntyessä ja se hoituu ainoastaan kaihileikkauksella. Leikkaus on ajankohtainen, kun oireet haittaavat elämää.

Kaihia ei tarvitse niin sanotusti kypsytellä, vaan leikkaukseen voi ja kannattaakin hakeutua heti kun kaihi haittaa näköä. Leikkaus parantaa elämänlaatua kirkastamalla näköä. Leikkaukseen pääsee ilman jonotusta.

Kaihileikkauksessa voidaan liki- ja kaukotaitteisuuden lisäksi korjata myös hajataitteisuutta. Opastuksellamme asiakas voi valita yksitehoisen tai monitehoisen linssin riippuen näkövaatimuksista.

ÖGA on ottanut käyttöön ensimmäisenä Suomessa uuden EMV -tekomykiön linssi- ja kaihileikkauksissa. Tämä on viimeinkin varteenotettava linssi myös laserleikatuille silmille. EMV:n ideana on tehdä silmiin pieni eriparisuus mukautetulla yksitehoisella tekomykiöllä. Molemmilla silmillä katsottaessa syvyysnäkö on hyvä. EMV -linssillä heijastusilmiöt ovat vähäisempiä kuin monitehoisilla tekomykiöillä. Tekomykiöstä riippumatta voi lukulaseista silti olla hyötyä pikkutarkassa katselussa.

KELA korvaa osan kaihileikkauksen hinnasta.

ÖGAn kaihileikkaus

ÖGAssa kaihileikkaus tehdään kiireettömästi ja yksilöllisesti asiakkaan toiveita kunnioittaen. Käytössämme on uudenaikaiset ja laadukkaat välineet sekä linssit. Toimenpiteessä poistetaan samentunut mykiö ultraäänikärkeä apuna käyttäen ja tilalle asetetaan kirkas tekomykiö eli linssi.

Laserin käyttö kaihioperaatiossa

Toimenpide vaatii kokonaisuudessaan erittäin tarkkaa käsityötä. Tuota käsillä tehtävää osuutta voidaan nykytekniikoilla kuitenkin vähentää vielä erityisellä kaihilaserilla.

Kaihilaserilla saadaan kaihileikkaukseen vielä aiempaa enemmän tarkkuutta juuri operaation kriittisimpiin vaiheisiin. Sarveiskalvohaavojen tekoon ei tarvitse enää käyttää veistä. Lisäksi mykiön kapselipussin pyöreä avaus ja mykiön pilkkominen helpottuvat. Sveitsiläisen Ziemerin Z8-kaihilaser on käytössä Suomessa vain ÖGAssa Tampereella.

Kuka kaihileikkauksen tekee?

Kaihileikkauksen tekee silmäkirurgi Tero Pajari. Leikkauksessa on mukana kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen on lääkärin apuna ja toinen on asiakasta varten. Leikkaus kestää 0,5-1,5 tuntia riippuen siitä, tehdäänkö kerralla yksi vai kaksi silmää. Tästä sovitaan silmäkirurgin kanssa yhdessä ennen leikkausta.

Näin kaihileikkaus etenee

  1. Silmälääkärin vastaanotolla todetaan leikkauksen tarve ja käydään leikkaukseen liittyvät asiat läpi. Meille voi tulla kaihileikkaukseen myös ulkoisella lähetteellä.
  2. Kolme päivää ennen leikkausta aloitetaan antibiootti-kortisonitippa ohjeen mukaan.
  3. Ennen leikkausta silmähoitaja kysyy esitiedot ja tiputtelee silmätippoja, jotta silmä puutuu ja pupilli laajenee isoksi. Puudutus rauhoittaa silmän erittäin hyvin toimenpiteen aikana eikä kipua näin ollen tunnu
  4. Leikkaussalissa menee aikaa noin 0,5-1,5 tuntia riippuen siitä, tehdäänkö kerralla yksi vai kaksi silmää.
  5. Leikkauksen jälkeen tarjoillaan pientä syötävää ja käydään hoitajan kanssa yhdessä kotihoito-ohjeet läpi.
  6. Leikkauksesta kotiutuu noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Hoitaja varaa kontrolliajan kuukauden päähän leikkauksesta.

Tulokset

Kaihileikkauksen tulokset katsotaan optikon ja silmäkirurgin toimesta samalla käynnillä noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Optikko tutkii näön ja silmäkirurgi tarkastaa, että toipuminen on tapahtunut suunnitellusti.  Näin asiakas saa parhaan osaamisen eri ammattiryhmiltä. Jälkitarkastuksessa saat myös mukaan mahdollisen silmälasireseptin, joiden perusteella voit teettää silmälasit missä haluat.

Mitä kaihileikkauksen jälkeen?

Kaihileikkauksen jälkeen silmän suojana on kirkas kilpi, jota käytetään nukkuessa viikon ajan. Ensimmäisen viikon aikana silmää ei saa hieroa ja varotaan, ettei silmään mene mitään tulehdusta aiheuttavaa, esim. likaa. Saunomisessa ja uimisessa suositellaan viikon taukoa, mutta suihkussa saa käydä. Antibiootti-kortisonitippaa käytetään noin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen. Toipumisajan jälkeen voi taas nauttia elämästä kirkkain silmin eikä kaihin tuoma harmauskaan heikennä kauniita värejä ja maisemia.

Jälkikaihi

Osalle kaihileikatuista voi tulla linssin kapselipussiin samentumaa, jota kutsutaan jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan YAG-laserilla vastaanottokäynnillä. Hoito on turvallinen ja kivuton ja voidaan tehdä aikaisintaan kolmen kuukauden päästä leikkauksesta.

Lisälinssi

Aiemmin tehdyn kaihileikkauksen jälkeen näkömukavuutta voidaan parantaa lisälinssillä. Lisälinssi asennetaan tekomykiön etupuolelle. Linssillä voidaan korjata mm. kaihileikkauksessa korjaamatta jäänyt hajataitteisuus. Voit valita myös monitehoisen lisälinssin, jonka avulla näet lähelle, kauas ja välialueille ilman, että olet riippuvainen silmälaseista.

Jos lisälinsseihin ei jostain syystä ole tyytyväinen tai näköä tarvitsee myöhemmin korjata lisätoimenpiteillä, voi linssit poistaa nopeasti ja turvallisesti.

Varaa heti aika Kaihileikkauksen esitutkimukseen

Varaa aika nyt

Vinkkaa kaverille

Palvelut

Näönkorjausleikkaukset NÄÖNKORJAUS-
LEIKKAUS

Tarjoamme Suomen kattavimman valikoiman leikkausmenetelmiä, joilla näköäsi voidaan korjata.

Lue lisää
Kaihileikkaukset KAIHI-
LEIKKAUKSET

Harmaakaihi on syytä hoitaa, kun harmaus haittaa elämää. Leikkaukseen pääset ilman jonotusta!

Lue lisää
Silmien terveystarkastus NÄÖN-
TARKASTUS

Tervetuloa ÖGAn kattavaan silmien terveyden tarkastukseen. Ajan saat nopeasti!

Lue lisää
Silmäluomileikkaukset SILMÄLUOMI-
LEIKKAUKSET

Kosmeettisten ja toiminnallisten asentovirheiden korjaamiseksi. Leikkaukseen ilman jonotusta.

Lue lisää
Glaukoomatutkimukset GLAUKOOMA-
TUTKIMUKSET

Glaukoomatutkimukset tehdään ÖGAssa uusimmilla laitteilla usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä.

Lue lisää
Pienkirurgiset leikkaukset PIENKIRURGISET
LEIKKAUKSET

Haittaavat tai epäilyttävät muutokset silmäluomilla tai silmän pinnalla hoituvat meillä vaivattomasti.

Lue lisää
Silmänpohjarappeuma SILMÄN­POHJA­RAPPEUMA

Rappeuman varhainen diagnosointi on ensiarvoisen tärkeää, ja ÖGAssa on siihen parhaat valmiudet.

Lue lisää
Lapset LAPSET

Meillä on pikkupotilaiden silmien tutkimiseen oikeat välineet ja ihana lasten oma silmälääkäri Liisa.

Lue lisää

    Tilaa ÖGAn uutiskirje