ÖGAn Optikko–suomi-sanakirja avaa lyhyesti silmälääkärin ja optikon vastaanotolla käytettäviä termejä. Selvitykset eivät ole kaiken kattavia eikä insinöörivarmoja. Emme suosittele sanakirjaa käytettäväksi lähteenä esimerkiksi opinnäytetöissä.
Aikuisnäkö = Presbyopia = Ikänäkö = Iän mukanaan tuoma ongelma, kun silmän kyky tarkentaa heikentyy. Ilmenee usein tunteella, että käsien pituus ei enää riitä, jotta voisi lukea terävästi.
Akkommodaatio = Silmän mukautumiskyky eli kyky tarkentaa lähelle.
CCLEAR = Uusin tekniikka laserilla tehtävään näönkorjausleikkaukseen. Korjaus tehdään poistamalla sarveiskalvon sisältä laserilla muotoiltu ohut levymäinen kappale.
EExcimerlaser = Laser, jolla silmän sarveiskalvoa hiotaan Z-LASIK -laseroinnissa tai PRK:ssa. Tavoitteena on muuttaa silmän taittovoimakkuutta niin, etteivät silmälasit olisi enää välttämättömät.
FFemtolaser = Laser, jolla tehdään läppä silmän sarveiskalvoon. Läppä käännetään sivuun, jotta sarveiskalvoa voidaan hioa excimerlaserilla halutun taittovoimakkuuden saavuttamiseksi.
Foria = Piilokarsastus = Silmät haluaisivat kääntyä ulos, sisälle, toinen ylös tai toinen alas, mutta silmien lihakset jaksavat pitää silmät suorassa. Liian iso foria voi haitata esim. väsyneenä. Oireena voi olla kahtena näkeminen. Tarvittaessa korjataan silmälaseihin prismakorjauksella.
GGlaukooma = Silmänpainetauti (vanha nimi on viherkaihi, sitä ei saa enää käyttää, koska se on harhaanjohtava ja sekoittaa harmaakaihiin) = Näköhermoa vaurioittava sairaus. Syynä on usein kohonnut silmän sisäinen paine. Voi hoitamattomana johtaa merkittävään näön huononemiseen ja näkökentän kapenemiseen.
Glaukoomatutkimukset = Glaukooman diagnosointi ja seuranta tarvitsee tuekseen silmälääkärin mikroskopoinnin lisäksi silmälääkärin määräämiä lisätutkimuksia. Tutkimukset ovat OCT-kuvaus, näkökenttätutkimus ja sarveiskalvonpaksuusmittaus.
HHajataitto = Astigmatismi = silmälasimääräyksessä sylinteri (Cyl) = Silmän pinta ei ole aina tasainen pala pallosta. Usein silmästä löytyy kaksi kaarevuutta, jolloin näköä korjaavassa linssissäkin täytyy olla eri voimakkuus eri suunnissa. Silmälaseissa voimakkuus voidaan korjata kahdessa pääleikkaustasoissa. Sylinteri voidaan merkitä silmälasimääräykseen + tai – merkkisenä.
IICL = Silmänsisäinen piilolinssi = Silmän sisälle mykiön ja värikalvon väliin laitettava piilolinssi, jolla voidaan korjata olemassa oleva taittovirhe kirurgisesti. Leikkaus vähentää silmälasien tarvetta olennaisesti. Hyvä vaihtoehto, jos sarveiskalvon laserointi ei ole mahdollinen.
Iiris = Värikalvo = Silmän etuosassa oleva ympyränmuotoinen osa. Sen tehtävänä on säädellä silmään pääsevän valon määrää. Värikalvossa oleva pigmentti määrää silmien värin.
JJälkikaihi = Osalle kaihi- tai linssileikatuista voi tulla linssin kapselipussiin samentumaa, jota kutsutaan jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan YAG-laserilla vastaanottokäynnillä. Hoito on turvallinen ja kivuton ja voidaan tehdä aikaisintaan kolmen kuukauden päästä leikkauksesta.
KKaihi = Harmaakaihi = Katarakta = Silmän oma linssi eli mykiö, samenee ajan kuluessa. Kaihi estää kirkkaan näkemisen. Hoidetaan kaihileikkauksella. Kaihi on kuultu asiakkaalta myös varsin kuvaavalla nimellä ”kaihdin”.
Kaihileikkaus = Kaihin ainut hoitotapa. Silmän samentunut oma linssi eli mykiö, vaihdetaan uuteen kirkkaaseen tekomykiöön.
Kaukotaitteisuus = Hyperopia = Näkeminen kauas onnistuu ilman silmälaseja, mutta lähelle katsellessa tarvitsee silmälasit, joissa on pluslinssit. Joskus plustarve on niin iso, että silmälaseja joutuu käyttämään myös kauas, jotta näkee terävästi.
Kyynelfilmi = Sarveiskalvon päällä oleva kyynelnesteestä muodostuva pinta. Näkeminen on sumeaa, jos kyynelfilmi ei ole tasainen. Näin käy, kun silmä on kuiva.
Kyyneltietulppa = Silmän sisänurkassa on pieni ”viemäri”, johon kyynelneste valuu. Joskus reitti on hyvä tukkia, jotta kyynelneste pysyisi paremmin silmän pinnalla. Käytetään kuivasilmäisyyden hoitoon.
LLikitaitteisuus = Myopia = Näkeminen lähelle (likelle) onnistuu ilman silmälaseja, mutta kauas katsellessa tarvitsee silmälasit, joissa on miinuslinssit. Joskus miinustarve on niin iso, että silmälaseja joutuu käyttämään myös lähelle, jotta näkee terävästi.
Linssileikkaus = Yli 50-vuotiaille sopiva taittovirheenkorjausleikkaus. Silmän mykiö vaihdetaan tekomykiöön, joka korjaa olemassa olevan taittovirheen. Leikkaus vähentää silmälasein tarvetta olennaisesti ja samalla ennalta ehkäisee kaihin tulon.
Luomirakkula = Chalazion = Tulehtunut talirauhanen = Silmäluomen reunalla oleva pieni talirauhanen tukkeutuu ja tulehtuu aiheuttaen märkivän patin. Hoidetaan antibiootilla ja kortisonilla, joskus tarvittaessa silmäkirurgin leikkaustoimenpiteellä.
MMustuainen = Pupilli = Silmän ”musta aukko”, kolo josta valo pääsee silmän sisälle.
Mykiö = Silmän oma linssi.
NNäköhermonpää = Papilla = Näköhermon nysty = Silmänpohjassa oleva näköhermon lähtökohta. Näkökentässä on sen kohdalla sokea piste.
Näkökenttätutkimus = Tutkitaan näkökentän laajuus ja mahdolliset puutokset. Tutkimus tehdään yksisilmäisesti. Tutkimus on kivuton ja melko nopea. Tutkimus vaatii tutkittavalta hiukan keskittymiskykyä. Tutkittava katsoo paikallaan pysyvää kohdistuspistettä ja tutkimuslaitteen kupolissa välähtää valoja eri kirkkauksilla. Tutkija painaa nappia aina kun aistii valon välähdyksen. Tutkimus vaatii silmälääkärin lähetteen.
Näönkorjausleikkaus = Taittovirhekirurgia = Taittovirheleikkaus = Refraktiivinen kirurgia. Joskus käytettään jopa termiä eroon silmälaseista -leikkaus. Tavoitteena muokata silmän taittovoimaa niin, että silmälasitarve vähenisi tai jopa poistuisi kokonaan.
Näöntarkastus = Näöntutkimus (näkäri, näksy) = Silmän refraktion eli taittovoiman määrittäminen, johtaa useasti silmälasimääräyksen tekoon, mutta ei ole aina sama asia.
OOCT-kuvaus = Osana glaukoomatutkimuksia voidaan tehdä silmänpohjan kerrosvalokuvaus. Silmänpohjan halutusta kohdasta otetaan kuva, jossa nähdään verkkokalvon eri kerrokset. Tutkimus on kivuton ja nopea sekä erittäin tarkka. Tutkimus vaatii silmälääkärin lähetteen.
PPRK = Vanhimman polven laserkorjaus, jossa sarveiskalvon pinta poistetaan mekaanisesti ja sen jälkeen excimerlaserilla tehdään haluttu taittovirheen korjaus.
Ptoosi = Riippuluomi = Silmän yläluomi riippuu normaalia alempana, koska yläluomen kohottajalihas ei toimi. Se voi johtua rakenteellisesta viasta, lihasheikkoudesta tai halvauksesta. Haitta voi kosmeettinen tai se voi aiheuttaa jopa toiminnallisen heikkonäköisyyden. Hoidetaan leikkauksella.
RRaskas yläluomi = Lippaluomi = Yläluomen ohut iho löystyy ikääntymisen myötä. Löysä iho painuu ripsien päälle ja painaa luomen näkökentän eteen aiheuttaen aluksi kosmeettisia ongelmia ja myöhemmin tulehduksia, hankauksia ja jopa näkökentän pienentymistä. Hoidetaan leikkauksella.
Refraktio = Silmän taittovoima eli silmissä oleva ”virhe”.
SSarveiskalvo = Cornea = Silmän päällimmäinen osa. Läpinäkyvä, kirkas noin puoli milliä paksu kalvo.
Sarveiskalvon paksuusmittaus = Sarveiskalvon paksuus mitataan silmän pintaa kevyesti koskettamalla laitteella, jonka nimi on pachymetri. Silmän pinta puudutetaan puudutustipalla ennen tutkimusta. Glaukoomaa epäiltäessä sarveiskalvon paksuus on hyvä tietää. Sarveiskalvo on noin puoli milliä paksu. Silmänpaineen mittarit on kalibroitu tuolle mitalle. Jos sarveiskalvo on tuota ohuempi, silmänpainemittari voi näyttää todellisuutta pienempää painetta ja paksumpi sarveiskalvo taas aiheuttaa paineen mittausvirheen todellisuutta isommaksi. Tutkimus vaatii silmälääkärin lähetteen.
Sidekalvo = ”Elmukelmu”, joka peittää silmämunan valkoista osaa ja jatkuu silmäluomen sisäpinnalle silmäluomen sisäreunaan asti.
Silmälasimääräys = Silmälasiresepti = Silmälasien voimakkuustiedot, se paperi, jonka mukaan optikkoliikkeessä osataan valmistaa silmälasit.
Silmänpaine = Silmän sisäinen paine. Niin sanottuna normaalina silmänpaineena pidetään 10-21 elohopeamillimetrin (mmHg) väliä. Kohonnut silmänpaine on riski glaukoomalle. Glaukooma voi olla, vaikka silmänpaine olisi ns. normaalialueella. Silmänpaine mitataan aina silmälääkärin vastaanotolla.
Silmänpohjarappeuma = Makuladegeneraatio = Silmänpohjassa olevaan verkkokalvoon eli ”valkokankaasen” tulee vaurioita, jotka haittaavat näkemistä.
TTekomykiö = Keinotekoinen linssi, jolla kaihileikkauksessa korvataan oma samentunut linssi eli mykiö.
Topografia kuvaus = Silmän pinnasta, sarveiskalvosta, otetaan ”karttakuva”. Kuvasta selviää sarveiskalvon paksuus ja kaarevuus. Nämä tiedot ovat välttämättömät silmän laserleikkausta suunnitellessa. Kuvaus tehdään esitarkastuksessa.
Tropia = Ilmeinen karsastus = Silmä kääntyy ulos, sisälle, ylös tai alas, koska silmien lihakset eivät pysty pitämään silmää suorassa. Oireena voi olla yhteisnäön puuttuminen.
VVerkkokalvo = Retina = Silmänpohjan ”valkokangas” (joka on musta), siihen näkemämme kuva piirtyy.
Visus = Näöntarkkuus = Kuinka pienen kohteen pystyy näkemään. Niin sanotun normaalivisuksen arvo on 1,0. Se tarkoittaa sitä, että henkilö erottaa kaksi pistettä jotka ovat yhden kulmaminuutin etäisyydellä toisistaan.
Värikalvo = Iiris = Silmän etuosassa oleva ympyränmuotoinen osa. Sen tehtävänä on säädellä silmään pääsevän valon määrää. Värikalvossa oleva pigmentti määrää silmien värin.
YYAG-laser = Laser, jolla voidaan hoitaa jälkikaihin aiheuttama sameus. Hoito tapahtuu kivutta vastaanottokäynnillä.