Varaa aika SOITA 050 322 2392

Linssileikkaus

Linssileikkausta voidaan suositella silloin, kun ikä(aikuis)näkö häiritsee elämää merkittävästi. Leikkaus sopii erityisesti yli 50-vuotiaille. Korkeatasoiset silmänsisäiset linssit mahdollistavat näkemisen niin kauas, välietäisyyksille kuin lähellekin ilman silmälaseja.  Leikkauksen jälkeen voi silmälaseista silti olla hyötyä joillekin etäisyyksille. Linssileikkauksen jälkeen harmaakaihia ei tarvitse enää hoitaa.

ÖGAn linssileikkaus

ÖGAn linssileikkauksessa käytetään eri valmistajien tekomykiöitä eli linssejä. Laaja linssivalikoima mahdollistaa sen, että löydämme juuri asiakkaan tarpeisiin sopivan ratkaisun.

ÖGA on ottanut käyttöön ensimmäisenä Suomessa uuden EMV -tekomykiön linssi- ja kaihileikkauksissa. Tämä on viimeinkin varteenotettava linssi myös laserleikatuille silmille. EMV:n ideana on tehdä silmiin pieni eriparisuus mukautetulla yksitehoisella tekomykiöllä. Molemmilla silmillä katsottaessa syvyysnäkö on hyvä. EMV -linssillä heijastusilmiöt ovat vähäisempiä kuin monitehoisilla tekomykiöillä. Tekomykiöstä riippumatta voi lukulaseista silti olla hyötyä pikkutarkassa katselussa.

Yksilöllisessä esitutkimuksessa tutkitaan ja selvitetään tarkasti, voisiko pieneen eriparisuuteen suunniteltu EMV -linssi olla sopivin ratkaisu.

Linssin valinta helpottuu, jos asiakas käy Ögan optikon maksuttomassa leikkausarviossa ennen lääkärin vastaanotolle tuloa. Leikkausarviossa silmistä otetaan alustavia mittoja ja optikko kertoo kullekin asiakkaalle parhaiten sopivista linssivaihtoehdoista. Maksuton arvio ei sido asiakasta eikä ole pakollinen.

Laserin käyttö linssioperaatiossa

Sekä kaihi- että linssileikkauksessa silmän sisäinen mykiö poistetaan ultraääntä apuna käyttäen. Toimenpide vaatii kokonaisuudessaan erittäin tarkkaa käsityötä. Tuota käsillä tehtävää osuutta voidaan nykytekniikoilla kuitenkin vähentää vielä erityisellä kaihilaserilla.

Kaihilaserilla saadaan kaihi- ja linssileikkaukseen vielä aiempaa enemmän tarkkuutta juuri operaation kriittisimpiin vaiheisiin. Sarveiskalvohaavojen tekoon ei tarvitse enää käyttää veistä. Lisäksi mykiön kapselipussin pyöreä avaus ja mykiön pilkkominen helpottuvat. Sveitsiläisen Ziemerin Z8-kaihilaser on käytössä Suomessa vain ÖGAssa Tampereella.

Kuka linssileikkauksen tekee?

Linssileikkauksen tekee tuhansia silmäleikkauksia tehnyt silmäkirurgi Tero Pajari. Leikkaussalissa on myös kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen on asiakasta varten ja toinen lääkärin apuna.

Näin linssileikkaus etenee

  1. Ennen leikkauspäätöstä tehdään optikon ja silmäkirurgin toimesta esitutkimus, jossa tutkitaan leikkauskelpoisuus ja käydään läpi leikkaukseen liittyvät asiat. Esitutkimuksen perusteella tehdään linssivalinta yhdessä lääkärin kanssa.
  2. Ennen leikkausta silmähoitaja kysyy esitiedot ja tiputtelee silmätippoja, jotta silmä puutuu ja pupilli laajenee isoksi. Puudutus rauhoittaa silmän erittäin hyvin toimenpiteen aikana eikä kipua näin ollen tunnu.
  3. Leikkaussalissa menee aikaa noin yleensä 1-1,5 h.
  4. Leikkauksen jälkeen tarjoillaan evästä ja käydään hoitajan kanssa yhdessä kotihoito-ohjeet läpi. Leikkauksesta kotiutuu noin tunnin kuluttua leikkauksesta.
  5. Hoitaja varaa kontrolliajan kuukauden päähän leikkauksesta.

Tulokset

Linssileikkauksen tulokset katsotaan optikon ja silmäkirurgin toimesta samalla käynnillä noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Meillä ÖGAssa tapaat aina saman lääkärin esitutkimuksessa, leikkauksessa sekä jälkitarkastuksessa. Tällä voidaan taata hoidon laadun jatkuvuus. Jälkitarkastuksessa optikko tutkii näön ja silmäkirurgi tarkastaa, että toipuminen on tapahtunut suunnitellusti.  Näin asiakas saa parhaan osaamisen eri ammattiryhmiltä.

Mitä linssileikkauksen jälkeen?

Linssileikkauksen jälkeen silmien suojana on kirkas kilpi, jota käytetään nukkuessa viikon ajan. Ensimmäisen viikon aikana silmiä ei saa hieroa ja varotaan, ettei silmiin mene mitään tulehdusta aiheuttavaa, esim. likaa. Saunomisessa ja uimisessa suositellaan viikon taukoa, mutta suihkussa saa käydä. Antibiootti-kortisonitippaa käytetään noin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen.

Toipumisajan jälkeen voit nauttia elämästä ilman silmälasiriippuvuutta ja harrastaa omia mielekkäitä harrastuksia ilman, että lasit ovat tiellä.

Jälkikaihi

Osalle linssileikatuista voi tulla linssin kapselipussiin samentumaa, jota kutsutaan jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan YAG-laserilla vastaanottokäynnillä. Hoito on turvallinen ja kivuton ja voidaan tehdä aikaisintaan kolmen kuukauden päästä leikkauksesta.

ICL – silmänsisäinen piilolinssi

ÖGAssa on käytössä myös nuoremmalle väestölle suunnattu Visian ICL – Silmänsisäinen piilolinssi. Se sopii esimerkiksi silloin, kun laserleikkaus ei ole vaihtoehto.

Leikkausmenetelmä sopii 18–50-vuotiaille, jotka haluavat nähdä tarkasti ilman laseja tai piilolinssejä.

ICL on piilolinssi, joka asetetaan silmän oman mykiön eteen silmän sisälle. ICL on valmistettu kudosystävällisestä kollameerista, joka sisältää myös UV-suojan, joten se estää UV-säteitä vahingoittamasta silmän sisäisiä osia.

Linssillä voidaan korjata kaikkia taittovirheitä (miinus/plussa) ja myös hajataittoa. Koska toimenpide ei kohdistu sarveiskalvoon, voi se sopia myös silloin kun laserleikkaus ei ole mahdollinen.

Visian ICL asennetaan päiväkirurgisessa toimenpiteessä nukutuksessa molempiin silmiin samalla kerralla. Kotiin pääsee jo samana päivänä. Toimenpiteestä palautuminen on nopeaa ja kivutonta, useimmiten silmät palautuvat jo vuorokaudessa. Myös jälkioireet ovat lieviä; leikattu silmä ei yleensä ole kipeä, mutta roskantunnetta voi esiintyä.

Varaa heti aika optikon maksuttomaan leikkausarvioon

Varaa aika nyt

Varaa heti aika Linssileikkauksen esitutkimukseen

Varaa aika nyt

Vinkkaa kaverille

Palvelut

Silmien terveystarkastus NÄÖN-
TARKASTUS

Tervetuloa ÖGAn kattavaan silmien terveyden tarkastukseen. Ajan saat nopeasti!

Lue lisää
Silmäluomileikkaukset SILMÄLUOMI-
LEIKKAUKSET

Kosmeettisten ja toiminnallisten asentovirheiden korjaamiseksi. Leikkaukseen ilman jonotusta.

Lue lisää
Glaukoomatutkimukset GLAUKOOMA-
TUTKIMUKSET

Glaukoomatutkimukset tehdään ÖGAssa uusimmilla laitteilla usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä.

Lue lisää
Kaihileikkaukset KAIHI-
LEIKKAUKSET

Harmaakaihi on syytä hoitaa, kun harmaus haittaa elämää. Leikkaukseen pääset ilman jonotusta!

Lue lisää
Linssileikkaukset LINSSI-
LEIKKAUKSET

Aikuisnäkö hallintaan korkeatasoisilla silmänsisäisillä linsseillä. Sopii erityisesti yli 50-vuotiaille.

Lue lisää
Pienkirurgiset leikkaukset PIENKIRURGISET
LEIKKAUKSET

Haittaavat tai epäilyttävät muutokset silmäluomilla tai silmän pinnalla hoituvat meillä vaivattomasti.

Lue lisää
Silmänpohjarappeuma SILMÄN­POHJA­RAPPEUMA

Rappeuman varhainen diagnosointi on ensiarvoisen tärkeää, ja ÖGAssa on siihen parhaat valmiudet.

Lue lisää
Lapset LAPSET

Meillä on pikkupotilaiden silmien tutkimiseen oikeat välineet ja ihana lasten oma silmälääkäri Liisa.

Lue lisää

    Tilaa ÖGAn uutiskirje