Silmänpohjan ikärappeuma on kehittyneissä maissa yksi yleisimmistä näkövammaisuuden aiheuttajista, joista suurimmalla osalla arvioidaan olevan kuiva ikärappeuma, johon ei aiemmin ole ollut minkäänlaista hoitoa. ÖGA on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön Valeda fotobiomodulaatiohoidon, joka on ainoa hyväksytty laitehoito kuivaan silmänpohjarappeumaan.
Silmänpohjarappeuma on krooninen sairaus, mutta tilannetta saadaan parannettua lähtökohdasta yli 75 %:lla hoidettavista. Euroopassa on jo 300 Valeda fotobiomodulaatiolaitetta, muun muassa Ruotsissa ja Norjassa ja vihdoin myös Suomessa – ÖGAssa Tampereella. Lue lisää: https://oga.fi/ajankohtaista/.
Kuiva rappeuma
Kuiva rappeuma kehittyy usein hitaammin ja oireet ovat lievemmät. Riskien (mm. tupakointi, rasvainen ja vähäantioksidanttinen ruokavalio) välttäminen pienentävät sairauden mahdollisuutta. MacuShield-ravintolisä voi hidastaa rappeuman kehittymistä.
Kostea rappeuma
Kostea rappeuma on usein ärhäkämpi. Sen hoitona käytetään yliopistosairaaloissa ns. pistoshoitoa, jossa silmän sisään, lasiaiseen, injektoidaan ohuella neulalla verisuonikasvutekijöitä, jotka estävät uudissuonten muodostumista ja näin ollen hidastavat näön heikkenemistä.
Silmänpohjarappeuman hoito ÖGAssa
Silmänpohjarappeuman varhainen diagnosointi ja hoidon aloitus on ensiarvoisen tärkeää. Siksi silmälääkärin kattavatarkastus ja optikon näöntutkimus on hyvä muistaa tehdä säännöllisesti. Tarvittaessa silmälääkäri määrää makulan alueen OCT-kuvauksen, jossa silmänpohjan tarkannäkemisen alueelta otetaan kerrosvalokuva. Tutkimus on kivuton ja onnistuu usein vastaanoton yhteydessä. Silmälääkäri voi suositella myös MacuShield-ravintolisää hidastamaan silmänpohjarappeuman etenemistä.
Kuka silmänpohjatutkimuksen tekee?
Silmälääkäri tutkii silmänpohjat mikroskoopilla jokaisella silmälääkäri käynnillä. Optikko tekee näöntarkastuksen. OCT-kuvauksen tekee tutkimushoitaja.
Näin OCT-kuvaus etenee
- Silmälääkärin vastaanotolla todetaan tutkimustarve.
- Lääkärin tekemä tutkimuslähete annetaan tutkimushoitajalle.
- Tutkimushoitaja opastaa tutkittavaa ja ottaa silmälääkärin määräämät kuvat.
Tulokset
Tulokset saat silmälääkäriltäsi joko välittömästi paikan päällä tai sitten lähipäivinä puhelimitse.
Mitä silmänpohjatutkimusten jälkeen?
Silmälääkäri antaa yksilölliset jatko-ohjeet ja sovitaan jatkokontrolleista. Tarvittaessa tehdään lähete yliopistosairaalaan.