Harmaakaihilla tarkoitetaan silmän sisäisen linssin eli mykiön samentumista. Ongelma on erittäin yleinen ikääntyessä ja se hoituu ainoastaan kaihileikkauksella. Leikkaus on ajankohtainen, kun oireet haittaavat elämää.
Kaihia ei tarvitse niin sanotusti kypsytellä, vaan leikkaukseen voi ja kannattaakin hakeutua heti kun kaihi haittaa näköä. Leikkaus parantaa elämänlaatua kirkastamalla näköä. Leikkaukseen pääsee ilman jonotusta.
ÖGAssa kaihileikkaus tehdään kiireettömästi ja yksilöllisesti asiakkaan toiveita kunnioittaen. Käytössämme on uudenaikaiset ja laadukkaat leikkauslaitteet ja instrumentit sekä modernit linssit. Toimenpiteessä poistetaan samentunut mykiö ultraäänikärkeä apuna käyttäen ja tilalle asetetaan kirkas tekomykiö eli linssi. Kaihileikkauksessa voidaan liki- ja kaukotaitteisuuden lisäksi korjata myös hajataitteisuutta. Opastuksellamme asiakas voi valita yksitehoisen tai monitehoisen linssin riippuen näkövaatimuksista.
ÖGA on ottanut käyttöön ensimmäisenä Suomessa uuden EMV-tekomykiön linssi- ja kaihileikkauksissa. Tämä on viimeinkin varteenotettava linssi myös laserleikatuille silmille. EMV:n ideana on tehdä silmiin pieni eriparisuus mukautetulla yksitehoisella tekomykiöllä. Molemmilla silmillä katsottaessa syvyysnäkö on hyvä. EMV-linssillä heijastusilmiöt ovat vähäisempiä kuin monitehoisilla tekomykiöillä. Tekomykiöstä riippumatta voi lukulaseista silti olla hyötyä pikkutarkassa katselussa.
Laserin käyttö kaihioperaatiossa
Toimenpide vaatii kokonaisuudessaan erittäin tarkkaa käsityötä. Tuota käsillä tehtävää osuutta voidaan nykytekniikoilla kuitenkin vähentää vielä erityisellä kaihilaserilla.
Kaihilaserilla saadaan kaihileikkaukseen vielä aiempaa enemmän tarkkuutta ja turvallisuutta juuri operaation kriittisimpiin vaiheisiin. Sarveiskalvohaavojen tekoon ei tarvitse enää käyttää veistä. Lisäksi mykiön kapselipussin pyöreä avaus ja mykiön pilkkominen helpottuvat. Sveitsiläisen Ziemerin Z8-kaihilaser on Suomessa ensimmäisenä käytössä ÖGAssa Tampereella.
Kuka kaihileikkauksen tekee?
Kaihileikkauksen tekee silmäkirurgi Tero Pajari. Leikkauksessa on mukana kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen on lääkärin apuna ja toinen on asiakasta varten.
Näin kaihileikkaus etenee
- Esitarkastus tehdään ÖGAn vastaanotolla. Leikkaussuunnitelma ja leikkaukseen liittyvät asiat käydään yhdessä tarkasti läpi. Meille voi tulla kaihileikkaukseen myös ulkoisella lähetteellä. Ennen leikkauksen esitarkastusta tulee olla ilman piilolinssejä viikon ajan. Kovia piilolinssejä ja jatkuvakäyttöisiä linssejä ei saa käyttää kahteen viikkoon.
- Kolme päivää ennen leikkausta aloitetaan silmiin antibiootti-kortisonitippa ohjeen mukaan.
- Ennen leikkausta silmähoitaja tarkistaa esitiedot ja tiputtaa silmätippoja, joilla silmä puutuu ja mustuainen laajenee isoksi. Puudutus rauhoittaa silmän erittäin hyvin toimenpiteen ajaksi eikä kipua näin ollen tunnu.
- Leikkaussalissa menee aikaa noin 0,5-1,0 tuntia riippuen siitä, tehdäänkö kerralla yksi vai kaksi silmää.
- Leikkauksen jälkeen tarjoillaan kahvia ja käydään hoitajan kanssa yhdessä kotihoito-ohjeet läpi.
- Leikkauksesta kotiutuu noin puolen tunnin kuluttua leikkauksesta. Hoitaja varaa kontrolliajan reilun kuukauden päähän leikkauksesta.
Mitä kaihileikkauksen jälkeen?
Kaihileikkauksen jälkeen silmän suojana on kirkas kilpi, jota käytetään leikkauspäivä ja seuraava yö sekä seuraavat kaksi vuorokautta nukkuessa. Ensimmäisen viikon aikana silmää ei saa hieroa ja täytyy varoa, ettei silmään mene mitään tulehdusta aiheuttavaa, esim. likaa.
Saunomisessa ja uimisessa suositellaan kahden viikon taukoa, mutta suihkussa saa käydä. Antibiootti-kortisonitippaa käytetään noin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen. Toipumisajan jälkeen voi taas nauttia elämästä kirkkain silmin eikä kaihin tuoma harmauskaan heikennä kauniita värejä ja maisemia.
Tulokset
Kaihileikkauksen tulokset katsotaan optikon ja silmäkirurgin toimesta samalla käynnillä reilun kuukauden kuluttua leikkauksesta. Optikko tutkii näön ja silmäkirurgi tarkastaa, että toipuminen on tapahtunut suunnitellusti. Näin asiakas saa parhaan osaamisen eri ammattiryhmiltä. Jälkitarkastuksessa saat myös mukaan mahdollisen silmälasireseptin, joiden perusteella voit teettää silmälasit missä haluat.
Jälkikaihi
Osalle kaihileikatuista voi tulla linssin kapselipussiin samentumaa, jota kutsutaan jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan YAG-laserilla vastaanottokäynnillä. Hoito on turvallinen ja kivuton ja voidaan tehdä aikaisintaan kolmen kuukauden päästä leikkauksesta.
Lisälinssi
Aiemmin tehdyn kaihileikkauksen jälkeen näkömukavuutta voidaan parantaa lisälinssillä. Lisälinssi asennetaan tekomykiön etupuolelle. Linssillä voidaan korjata mm. kaihileikkauksessa korjaamatta jäänyt hajataitteisuus. Voit valita myös monitehoisen lisälinssin, jonka avulla näet lähelle, kauas ja välialueille ilman, että olet riippuvainen silmälaseista.
Jos lisälinsseihin ei jostain syystä ole tyytyväinen tai näköä tarvitsee myöhemmin korjata lisätoimenpiteillä, voi linssit poistaa nopeasti ja turvallisesti.