Glaukoomalla tarkoitetaan silmänpainetautia. Mikäli glaukoomaa on esiintynyt suvussa aiemmin, on sen sairastuvuuden riski lisääntynyt. Hoitamattomana silmänpainetauti voi johtaa merkittävään näkökentän kapenemiseen tai jopa sokeutumiseen asti.
Glaukooma (silmänpainetauti ja oireet)
Silmänpaineen kohoamista ei tavallisesti tunne lainkaan. Siitä syystä ajoittaiset silmänpaineen mittaukset ja glaukoomatutkimukset ovat välttämättömiä, jotta mahdollinen silmänpainetauti saataisiin kiinni riittävän ajoissa. Glaukoomaa, eli silmänpainetautia pystytään nykytekniikoilla hoitamaan hyvin.
Glaukoomaa voi sairastaa, vaikka silmänpaine olisi niin sanottu normaali. Glaukooman voi todeta vain silmälääkäri huolellisten tutkimusten perusteella.
ÖGAn glaukoomatutkimus
Kun silmävastaanotolla todetaan tarve lisätutkimuksiin, pyritään ne ÖGAssa tekemään jo samana päivänä. ÖGAn glaukoomatutkimuslaitteisto edustaa uusinta ja tarkinta nykytekniikkaa. Glaukoomatutkimuksiimme pääsee helposti myös erillisellä silmälääkärin lähetteellä. Ajan voi varata soittamalla p. 050 322 2392 (ark. 9-17).
Kuka tutkimuksen tekee?
Glaukoomatutkimukset, kuten silmänpohjan OCT-kuvat ja näkökentät, tekee ÖGAssa tutkimushoitaja. Itse tutkimukset ovat täysin kivuttomia ja kestävät noin 10-40 minuuttia.
Näin glaukoomatutkimus etenee
- Silmälääkärin vastaanotolla todetaan tutkimustarve.
- Lääkärin tekemä tutkimuslähete annetaan tutkimushoitajalle.
- Tutkimushoitaja opastaa tutkittavaa ja ottaa tarvittavat glaukoomatutkimukset.
- Tulokset saat silmälääkäriltäsi joko välittömästi paikan päällä tai sitten lähipäivinä puhelimitse.
Tulokset
Hyvässä hoitotasapainossa oleva glaukooma ei heikennä ihmisen näöntarkkuutta tai näkökenttää.
Mitä glaukoomatutkimusten jälkeen?
Glaukoomatutkimusten tuloksista riippuen mietitään jatkohoidon tarve. Mikäli glaukoomaepäily saa tutkimuksissa vahvistusta, niin silloin sairautta aletaan hoitaa silmätipoilla, laserilla tai kirurgisesti. Hoidon tehoa kontrolloidaan säännöllisesti. Ajoittaiset jatkokontrollit ovat tarpeen myös normaalitilanteissa, vaikka glaukoomaa ei todeta.